Sa ei ole sisse loginud.
Ma arvan küll, et lihtsam on ühe põdra puhul kasutada jüski telki. Põhi alt ära ja augud sisse ja olemas. Mul endal on mõned põtrade magamise lagendikud teada, aga on tundunud stats. varje ehitamine sinna liiga suur ettevõtmine. Sinna peaks suutma panna siis veel paljusid loomi-linde käima panna, kui püsi varje ehitada.
Eemal
Ma arvan ka, et Jyski telk ajaks seal asja ilusasti ära, lihtne vajadusel asukohta muuta, kui avastad, et tahaks mingil põhjusel asukohta muuta, selle telgiga ei kaasne hulle kulutusi, kui aasta pärast on hõredaks kulunud, ostad lihtsalt uue. Statsionaarse varjega on mitu häda, seda ei saa ju suvalisse kohta püsti panna, vajalikud on kokkulepped maaomanikuga, võidakse rüüstada ja lõpuks kui sellise asja püsti paned, siis tõenäoliselt enam põtra päris pikka aega ei näe.
Eemal
Minuarust on siin mitu asjaolu, mida silmas pidada:
1. Põder on selline rahulik ja tagasihoidlik loom, kes üldiselt teistega meelsasti söödaplatse ei jaga - loe hoiab kaugemale. Seega kui rajad varje ning paned sinna ka teiste loomade jaoks sööda, siis kardan, et põder hakkab seda kohta vältima.
2. Kui soovid põtra sinna platsile, siis tee sinna lähedale soolak ja asi ants.
3. Minuarust on parim san põdraga kohtuda ja pilte saada ikka ise õigel ajal ja kohas ringi liikudes.
Eemal
Ahjaa ma ei poolda ka siin statsionaarset varjet. Õigemini ma ei leia et üldse peaks põdra puhul varjega väga jändama
Eemal
Ära uisapäisa ise soolakut tegema hakka.Soolak tõmbab põtrasid sinna piirkonda juurde,selge see.Aga sellega võid sa nulliks muuta mõne metsaomaniku mitme aasta töö.Kas jälle pilt iga hinna eest?
Kui tahad tõesti soolaku juures passida,räägi kohalike jahimeestega,küll nad aitavad.Ja jalutades võib põtra kohata sama edukalt,kui viitsid vara tõusta ja enne veidi eeltööd teha.
Eemal
Jah Tõnise jutus on igati iva, aga täiendaks seda sellega, et põdra nägemine ei pea praegusel ajal tähendama sugugi mitte varakut tõusu, kuigi ka varahommik on üks magus aeg. Õhtusel ajal on loomad aktiivselt liikvel - nii kella 19-20 aegu tasub juba metsas ringi kolada, siis ka veel valgust piisavalt.
Eemal
Erik Mandre kirjutas:
Jah Tõnise jutus on igati iva, aga täiendaks seda sellega, et põdra nägemine ei pea praegusel ajal tähendama sugugi mitte varakut tõusu, kuigi ka varahommik on üks magus aeg. Õhtusel ajal on loomad aktiivselt liikvel - nii kella 19-20 aegu tasub juba metsas ringi kolada, siis ka veel valgust piisavalt.
Igati nõus.Ma ise rohkem hommikune mees :)See on muidugi vaieldav,aga minu tähelepanekute järgi on õhtune loom kõvasti erksam ja rahutum.Ise oleme ka ju,kui kõht tühi.Ja vanad kogenud kollid ei taha enne välja tulla tihti enne,kui juba päris hämar.Elutarkus ei luba.
Hommikul aga -kõht täis,hää meel et hing sees,uni tikub ka tasapisi juba peale ja hirmu silmad kõvaste väiksemad.Ja mis seal salata-endale meeldivad ka hommikud rohkem-esimesele unisele linnulaulujupile järgnevad üha uued ja uued,uduvine lagendikul,kastepärlite sädelus esimestes tõusukiirtes...Tühja sest põdrast,kui täna ei näinud-vaevalt sa sellisel hommikul ilma pildita jääd
Eemal
Tõnis Kannel kirjutas:
Erik Mandre kirjutas:
Igati nõus.Ma ise rohkem hommikune mees :)See on muidugi vaieldav,aga minu tähelepanekute järgi on õhtune loom kõvasti erksam ja rahutum.Ise oleme ka ju,kui kõht tühi.Ja vanad kogenud kollid ei taha enne välja tulla tihti enne,kui juba päris hämar.Elutarkus ei luba.
Hommikul aga -kõht täis,hää meel et hing sees,uni tikub ka tasapisi juba peale ja hirmu silmad kõvaste väiksemad.Ja mis seal salata-endale meeldivad ka hommikud rohkem-esimesele unisele linnulaulujupile järgnevad üha uued ja uued,uduvine lagendikul,kastepärlite sädelus esimestes tõusukiirtes...Tühja sest põdrast,kui täna ei näinud-vaevalt sa sellisel hommikul ilma pildita jääd
Nõus! Mulle meeldivad ka varajased hommikutunnid kõige rohkem aga mõistagi on õhtused käigud teinekord omal kohal, sest pidevad varahommikused retked on ikka päris kurnavad.
Eemal
Erik, selle kurnatuse vastu aitab töölt äratulemine. Kui ikka töö hobi hakkab segama, on asi jama:D
Eemal
Ei hakanud uut teemat tegama vaid püstitan siia oma küsimuse.
Kui olen oma staatilise varje püsti pannud, kas ma peaks selle mingi mudaga või samblaga sisse ka hõõruma, et jätta sellele külge vähem inimese poolt tekitatud aroome? Kas sellest oleks abi?
Eemal
Las seisab.Küll loodus ise hoolitseb,et linnud-loomad Su meistriteosega harjuvad.Aga veel parem-mine käi Ili juures koolitusel,enne kui varjetega jandama hakkad
Eemal
Kõik oleneb sellest mida sa sealt varjest tahad pildistada. Varjet nüüd sopaga määrima küll ei pea... pigem on oluline (lõhna mõttes) aeg millal sa ise varjesse lähed ja kas oled suitsumees või mitte. Kui loomad on harjunud varjega siis pole probleemi. Minul näiteks oli üks seik metssigadega. Varjes olles jäin magama ning üles ärkasin selle peale, et suur kult nühkis ennast vastu varje jalga ja varje oleks veidi ägedama nühkimise peale ümber võinud kukkuda. Hiilimise puhul on vaja lõhnale suuremat tähelepanu pöörata. PS. kui varjesse lähed siis unusta enda lõhnastamine selleks õhtuks ära.
Eemal
Eemal