Sa ei ole sisse loginud.
Tere, on küsimus kui suurt pildiformaati oleks fotokal vaja et pilt jääks terav?
Eemal
Ou jee, äge küsimus Selleks, et pilt jääks terav, on vaja pildistada terav pilt. Lihtne.
Eemal
No, ma kahtlen kas 400d-st piisab?
Eemal
Ok , vabandust halva sõnastuse eest, aga ma kardan et pilt ei ole liiga tihe
Eemal
Digifotost mulle ükskord öeldi, et 180 reso pidi veel täitsa töötama.
Eemal
Ma arvan, et see sõltub kui kaugelt sa vaatad. Ka 1 dpi võib tunduda terav kui sa sadade meetrite kauguselt majasuurust plakatit vaatad...
Eemal
Just, vt Toruonu, kõik sõltub sellest kui lähedalt vaatamiseks see asi mõeldud on, ehk kas sa tahad A1 formaadis pilti, mis on ka nina vastas uurimiseks või paari meetri kauguselt(sel jul veab 400d vabalt välja) ja sõltub sellest, kes sulle selle A1 asja teeb.
Eemal
Tähendab, et ma tahtsin seda öelda, et küsi täpsemad andmed sellelt, kes sulle selle A1 pildi teeb. Tänapäeval ei ole enam universaalset A1 formaadi resolutsiooni (tiheduse mõttes).
Eemal
No Artprintis tahtsin lasta teha ja sealt nad ütlesid, et kõlbab kasvõi tavalise digika pilt aga digipeegel oleks parem...
Eemal
Olgu öeldud, et olen teinud oma Nikon D50-e failist perfektse A0-i. Ülidetailse ja terava liblikaportree.
Eemal
Mul on ka üks (võib-olla rumal) küsimus, et kas suure prindi jaoks oleks kasulik juba Photoshopis suurendada resolutsiooni või teeb printer pildisuurendust sama targalt? Sest näiteks arvutis vaadates on küll vahe, kas resizeda pilt Photoshopis 2x suuremaks või niisama mõne pildivaatamisprogrammiga 2x sisse suurendada. Või tuleb siin jälle see müstiline dpi mängu?
Eemal
Kui natukenegi oskuseid, siis suurenda PS-is ära. Abi ehk sellest artikklist
Samas mõned asutused, nt Digifoto, teevad seda ka ise hästi. Ühesõnaga oleneb kust teenust osta.
PS! Minu 400D failist on tehtud 3x2m pilte kohviku seinale.
Ma ei ole ise vaatamas käinud, mis kvaliteet jäi, kel huvi siis võib minna Galerii kohvik & bistroosse uurima.
Eemal
St ise suurendades saad protsessi rohkem kontrollida. Selle resolutsiooniga laias laastus nii, et suurt tihedust (300) punkti tolli kohta (dpi) nõuavad formaadid, mida sa vaatad käest, s.o. siis umbes A2-ni. Ma ei räägi siin erijuhtudest, kus keskformaadiga või ka uute täiskaader digidega on tehtud pildid, mis mõeldud vaatamiseks nii ninaga vastu pilti kui ka kaugelt.
Majasuuruseid plakateid võib jälle vabalt pea sama digiresolutsiooniga teha kui veebi pilte. See digiresolutsioon on vist sõnavärd, aga ma pean silmas seda resolutsiooni, mida märgitakse nii ekraanidel kui ka digipiltidel, ehk pikslite arv laius x kõrgus, erinevalt siis printresolutsioonist mis on punkti või joont tolli kohta lisaks pildi mõõtmetele kohalikes pikkusühikutes.
Eemal
Lasin digifotos teha pildi 1,5 x 1 m. fail oli 3500 x 2300 pikslit.
Ise jäin küll väga rahule. Ka nina vastas vaadatuna on väga ok.
reso peaks siis olema umbes 60 minu arvutuste järgi.
Saatsin neile tiff faili mis oli lzw pakkimisega.
TaivoK soovitan , et pane kuskile näidis oma pildist üles ja viska link siia foorumise. Vaja oleks näha mingit olulist osa 100% suuruses. Küll siis spetsid ehk juba ütlevad kas on mõtet raha selle pildi trükkimisele kulutada
Eemal
Jään Alariga nõusse, et selleks, et saada suurt väljatrükki teravalt on vaja pildistada kõigepealt terav pilt. Enne trükki tõstetakse pildi resolutsioon üldjuhul suuremaks kui ta pildistades oli. Peamiselt tehakse seda photoshopi erinevaid pluginaid(blow-up, geniuine fractals jne) kasutadades või siis PSi enda image resize funktsiooni kasutades.
Kui on piisavalt oskusi photoshopis siis võid ise pildi reso tõsta photoshopis trükisuurusel 300dpi peale. Pärast seda seda pisut sharpida ja siis trükki saata.
Salvestamisel eelista kindlasti *,tiff formaati. Kasutada võid ka LZP kompressiooni.
Kui aga omal oskusi napib või ei ole endas kindel siis tasub jätta see trükikodade hooleks. Neil on palgal kogenud proffessionaalid, kes omavad piltide suurendamise kogemust. Samas kui su pildist millegi pärast ei peaks saama teha nii suurt väljatrükki siis ka selles osas informeeritakse sind kindlasti.
Ehk siis 400d-st saad A1 formaadis pildi päris kindlasti.
ando ät artprint
Eemal