Sa ei ole sisse loginud.
Plaanisin mingist suuremast portsust piltidest päkapi teha. Mõtlesin, et lasen mingi 500-se välise ketta täis ja tõstan ilusti riiulisse seisma. Siis aga üks targem inimene teadis rääkida, et kui ketas kaua seisab siis ei pruugi ta enam hiljem käivituda ja ongi pildid mokas. Kas on see tõesti nii?
Eemal
Mul on üks väline kõva töö lõpetanud. Piltidest olid õnneks mujal ka koopiad. Kunagi juhtus aga nii, et hommikul mõtlesin piltidest koopiad teha ja õhtuks kui tegema hakkasin, andis arvuti ketas otsad, koos kõigi piltidega.
Ilmselt on mõttekas hoida mitmetes kohtades korraga, endal hetkel kahes arvutis ja lisaks veel ühel välisel kõvakettal. Kõik kolm ikka korraga rikki ei lähe.
Eemal
Minu küsimuse mõte oli selles, et kui väline rahulikult pikka aega kuskil riiulis seisab, et kas siis midagi halba võib juhtuda?
Eemal
Olen ka sama asja kuulnud, et kui väline on pikka aega ilma vooluta olnud, siis ta unustab ära, mis ta peal on olnud.
Eemal
No, mul seisgi ta riiulis. Vahest harva lasin mõned failid juurde. Ükspäev enam tööle ei hakanud.
Minu jutu mõte oli see, et 100% ei saa ühtegi asja usaldada. Kui sul aga peale selle kõvaketta ka kusagil pildid on, siis tasub ta kindlasti ära.
Eemal
No ei saa seistes küll midagi juhtuda. Mul endal mingi 5 ketast pilte ja videot täis, pole siiani midagi ära kadunud. Mõnda ketast pole aasta käivitanud. Aga parimad palad ikka topelt DVD DL peal ka.
Eemal
Kui ketast paari kuu tagant kasutad, siis ei juhtu midagi. Kui ketas seisab juba pikemalt kasutuseta, siis pead nn. "kivistuvad" ja ketas on kasutuskõlbmatu. Mida uuem tehnoloogia on, seda suurema tõenäosusega midagi juhtub kui ketast pikalt ei kasuta. Siiski see ketta sismise teema käib tegelikult aasta või pikema seismise kohta ja ka siis lihtsalt tõenäosus suureneb.
Minul on pildid arvutis ja lisaks ühel USB backup kettal mis käib umbes kord kuus arvuti küljes end "uuendamas", muul ajal seisab see ketas tuttava juures raudkapis.. Pilte on veel vähe ja maht pikalt alla tera. DVDsid ei viitsi kasutada, neid kuluks liiga palju.
Suure arvuti puhul soovitan kasutada arvutis Raidi (mirror), läppari puhul LAN ketast, näiteks WD MyBookWorld 500GB või 1TB ja lisaks siis see sõbra juures olev USB ketas.
Näiteks see, ja sellest on nüüd ka õhuke 1 TB versioon.
http://www.ordi.ee/EPood/Product.aspx?Q … mp;IC=1410
Eemal
Mul endal on ka praegu plaanis osta üks, aga tekkis küsimus, et milline.
Loodan et see küsimus sobib siia teemasse:)
Valikus on:
* see mis on seal all paremas nurgas
http://issuu.com/katrin.lepp/docs/ostur … ayout=grey
* http://www.klick.ee/PublishedService?fi … ode=017184
* http://www.hinnavaatlus.ee/products/Arv … tad/78986/
Kas kellelgi on kogemusi, ehk oskab soovitada.
Eemal
Pigem osta lihtsalt suur tavaline kõvaketas ja lisa arvuti sisse kui veel vabu SATA kanaleid on ja hoia kahel kettal korraga olulisi pilte. Välist ketast ähvardab alati suurem oht staatilise elektri või põrutuste näol. Kõvaketta ootamatu surm on muidu paratamatu, lihtsalt kunagi ei tea millal se juhtub
Eemal
staatilise laksuga ehk annab ainult välise ketta kontroller otsad, arvutisiseseid omal ja klientidel lennanud küllaldaselt mingite toitejamade tõttu.
Eemal
Võrguketast ma soovitasin väga kindlal põhjusel. Selle saab paigaldada arvutist eraldi, kuhugi kus see kedagi ei sega, ei saa põrutada, ei jää vargale esmapilgul silma ja on ka eemalt näiteks üle neti vaadatav vajadusel. Arvuti juures tavalisel USB kettal on jah oht põrutada saada ja seda 3,5" kettad kardavad, eriti töötades, seisev ketas kardab lööke vähem. Soojalt soovitan lisaketta osta LAN versiooni ja selle võimalikult ära peita kuhugi soovitatavalt jahedasse kohta.
Arvuti sees on jah ülepinge oht ja ka ülekuumuse oht, lisaks lisanduv müra mis öisel töötamisel segab.
Ketta ostul vaadake garantii pikkust, minu soovitatud kettal on see 3a euroopas. Vaata lingilt euroopa sektsioonist.
http://support.wdc.com/warranty/policy. … mp;lang=en
Eemal
3 kettaga RAID5. Saad piisavalt mahtu ja korraliku vastupidavuse ühe ketta surma osas. Endal 3x500GB kettad pandud sedasi ja kasutatav pind 1TB on suht piisav hetkel
Eemal
Jap, unustasid Raid 5 tähtsaima omaduse mainida, ta on lisaks turvalisusele ka kiire, vist ca 90% kiirem üksikust kettast.
20 aasta pärast on kogu elu jooksul tehtud piltide backup talletatud ilmselt käekella sisse ja jääb ruumi ülegi
Eemal
toruonu, RAID on küll mõistlik, kuid siiski on kõik kettad ühes korpuses. Kui ikka andmed väärtuslikud, siis võiks hoida neid kahes erinevad (asu)kohas.
jubejuss, kohe tuleb müügile 64GB USB mälupulk. Usutavasti tulevad tulevikus looduspiltnikud just ühe väikse mälupulgaga kohale
Eemal
LAN, RAID, SATA - ok, pean võtma väikese koolituse Ja ikkagi, kas pikalt riiulis seisev ketas siis hangub ikkagi ära?
Eemal
Sammalhabe kirjutas:
Jap, unustasid Raid 5 tähtsaima omaduse mainida, ta on lisaks turvalisusele ka kiire, vist ca 90% kiirem üksikust kettast.
20 aasta pärast on kogu elu jooksul tehtud piltide backup talletatud ilmselt käekella sisse ja jääb ruumi ülegi
Jah, ja sa ei mäleta kuhu sa ta viimati torkasid
Eemal
Võimalus on ka kasutada erinevaid hostingu pakkujaid. Välismaistel on 10Gb -500Gb või unlimited mahtudega. Hind aastaks alagab 100 kroonist kuni paljuni. Tihti jääb aastane maksumus alla 1000 krooni. Sellisel juhul ei ole endal vaja backup'idega eriti tegelda. Hostingu pakkuja hoolitseb ise selle eest. Muidugi lisana pead sa endale siis domeeni registreerima. Ka selle maksumus aastaks on kuskil 100 krooni kandis.
Mis puutub RAID'i siis ei ole ka see miski ime vidin. Ainukesed vindid mis minu nähes õhtale on läinud on olnud just serverite RAID 5 ja RAID10'ned.
Eemal
Vindid lähevad alati õhtale. Küsimus on lihtsalt, et millal. Kas sa jõuad ta välja vahetada enne või ei jõua. RAID5 puhul on sul lootust lihtsalt, et kui üks läheb, siis ülejäänud 2 ei lähe veel ja sa saad minna ja osta ühe ketta juurde ja RAID-i jälle vastupidavaks teha.
Ja see, et sul on kogemuse järgi läinud enamasti RAID-i kettad serverites on sellest, et tõenäoliselt kasutatakse serveri ketast kordi rohkem kui kodust lauaarvuti ketast. Mina olen oma eluaja jooksul näinud sajakonna ketta surma, it just happens.
Eemal
isiklikust kogemusest julgen soovitada sellist teenust nagu mozy.com Oli vist 50$ aasta, backupi suurus on piiramatu (mul hetkel kasutusel ~50Gb kandis). Väike programmijupp istub arvutis ja uploadib määratud aegadel uuenenud failid nende serverisse.
Eemal
Kui keegi teab täpsemalt, siis oskab ehk öelda, et ka Amazonil oli miski suhteliselt hea lahendus patrahhaani hoidmisel. ennast eaialgu häirib sedalaadi asja puhul see üleslaadimise aeg. Aga see on enda viga, kuna hoian esialgu alles veel igasugust sõnnikut
Eemal
Loe HV foorumist kõvaketaste ostuabi teemat - saab abc kätte.
Konstruktiivselt vastates soovitaks aga osta 2-3 ketast, sest ketas võib ka lambist mittekäivituda, selleks pole tal vaja pikalt seista ega välku saada ja tänaste hindade juures pole suurt vahet kas osta neid 1 või 3tk.
Samas 64-st ssd saab usas juba 99 taalaga, võibolla on need kindlamad, mina vastust ei tea.
Eemal