Sa ei ole sisse loginud.
See plastikkäkk võib nii mõndagi linnupaari rõõmustada. Pealegi ei näe inimsilm pakun üle 70% võpsikuid ja metsanurgataguseid jms.
Ma pidasin silmas oma kodu aeda sellist pesakasti üles sättida, n. suuremad kuusehekid sealt tõesti ei riiva see isegi silma.
Aga rõdudest ja paneelmajadest ma tõesti midagi ei tea...
Eemal
Mis plastiku metsa vedamise aktsioon see siis nüüd siin on? Ise üks puidust pesakast kokku lüüa võtab maksimaalselt pool päeva aega. Nobedamad näpud klopsivad paari tunniga kolm-neli pesakasti valmis. Iseasi kui tihedalt neid metsaalla ülesse sättida. Kui liiga saab, siis pole vaesekestel pesakasti lähistelt põua saabudes miskit võtta. Teadupoolest tarbivad linnud pea samasuure koguse selgrootuid kui nad ise kaaluvad või rohkemgi. Head pealehakkamist.
Eemal
@jäljekütt: eks sa ehi oma koduaeda plastikkanistritega, aga palun jäta mets sellest puhtaks. See, et ühte või teise kohta inimjalg ei astu, ei tähenda, et sinna võiks sodi vedada! Eelistame ikka puidust linnupesa!
Eemal
Tekkis küsimus, et kas kakkudele ka keegi pesakasti on teinud ja üles pannud? Õpetusi ja jooniseid otsisin netist, aga ei leidnud. Millal peaks üles panema ja kuhu?
Eemal
Ehk on sellest veidi abi:http://www.nigula.ee/pesakastid/
Eemal
... ja siin oli ka sel teemal juttu http://www.looduspilt.ee/foorum/viewtopic.php?id=2330.
Eemal
Kakkude kaste õpetati tegema OSOONIS vms. saates alles kuid tagasi, ehk on veebiarhiivis ETV peal saade vaadatav! Seal sättisid neid pealt lahtiseid kaste üles.
Eemal
No nii, tõesti on viise kuidas plastpudelist saab edukalt linnumaja teha. Mujal maailams järgi proovitud ja töötav versioon. Samuti visuaalselt ei riiva silma rohkem kui koledalt kokkulöödud mustast lauast robakad! Muide neljakandilisi vorme vaevalt sa looduses leiad aga just sellised tulevad lauast tehtud pesakastid, riivavad mitmesaja meetri pealt silma.
Ovaalsed - ümarad ja väljast veidi disainitud majakesed aga sulanduvad puutüvedega. Õpetuse leidsin sellest raamatust:
Eemal
jäljekütt kirjutas:
Kakkude kaste õpetati tegema OSOONIS vms. saates alles kuid tagasi, ehk on veebiarhiivis ETV peal saade vaadatav! Seal sättisid neid pealt lahtiseid kaste üles.
Sobrasin natuke arvutis ringi ja leidsin sellise faili, kuhu olin kunagi kirjutanud kodukaku pesakasti kohta käiva:
Kodukaku pesakast
Põhi: 25x25 cm (sisemised mõõdud)
Kõrgus: 50-60cm
Ava: 14cm, katuse servast 4-5 cm allpool
Koht: pargis, metsaservas
Ei tea, kas toimib, kuna pole leidnud oma maalt ei kakke ega ka sobivat kohta. Pikem artikkel on siin
Eemal
Leidsin just veel mõned kohad:
Põhjalik ja eestikeelne: http://www.loodus.pri.ee/linnupesa/
Soome netipood(kuigi selle asjaga võiks ikka ise hakkama saada ) http://www.linnunpontto.com/index.php
Eemal
Ütlen ausalt et see linnumaja ehitus on suur mäsu: materjalid, tööriistad, vaba aega - muidugi koos lastega tehes elamus väga vahva.
Samas neil kel seda kõike pole, siis alternatiiv:
www.kuldnebors.ee/7117394
Päikest
Eemal
Võiks teha ikkaki puust.See plastik ei tea kas see on ikka linnuleki hea?
Olen uus siin.
Eemal
Selline tore lugu, et ostsime sügisel poest kenas pakendis pesakasti, millel peal sinitihase pilt. Kast sai pandud pirni otsa.
Enne lõpliku asustamist nägin, kuidas rasvatihane ja sinitihane pesakasti pärast kaklesid. Tookord jäi peale rasvatihane. Siis oli pikk vaikus ja eile pirni all maad kaevates selgus, et elab seal ikkagi sinitihane.
Aus kaup seega.
Eemal
Nu ei ole see pesakasti ehitus nii keeruline midagi kui käed küljes, pea otsas ja sobivad mõõdud teada. Pool tundi ajakulu. Ma olen silma järgi ka umbkaudsete mõõtmetega teind ja keegi on ikka sinna läind. See kevadel tegin kuldnokale kogemata liialt väikse avaga. Vaatasin kuidas ükspäev vennike käis sisse punnitamas ja ei mahtund, siis ronisin üles ja viilisin augu suuremaks, järgmine päev oli pruut pesas. Ja suht normilt kiitlesin ka praegu.
Eemal
Pool tundi on päris hästi. Me tegime see kevad pereüritusena viis kasti ja kaks päeva oli koos ülespanemistega sisustatud. Me proovsime mõõtmeid ikka jälgida. Vähemalt avause läbimõõtu.
Hiljem oli muidugi rõõm näha, et 2 päeva läks täitsa asja ette.
Eemal
Noh, nagu ma ütlesin, kiitlesin suht normilt ja liialdamine käib sellistel puhkudel asjaga kaasas Aga tegelt ka kui lauavirn kuuris olemas, siis 5x saagimist võtab ca 10 min, oherdiga auk alla minuti, selle suuremaks viilimine 10 min ja kokku klopsimine 5 min.
Eemal
Okei, kui kiitlemine käib asjaga kaasas, siis meie ühte pesakasti läks pooleteistmeetrine kuldnokk elama.
Eemal
Ma nüüd ei tea, mis see 95 ja saunas nüüd ära ei ole. Meil näiteks oskavad mõned (kindlalt rohkem kui 95) inimkeeli kõnelda ja teinekord võivad oma vestlustega, näiteks molekulaarbioloogiast, surmani ära tüüdata. Muide, ma ise panen ka jumala vabalt lindude keelt.
Eemal
Ma tegin karule pesakasti. Tihu laudu läks. Pojad koorusid üleeile.
Eemal
Noh karule on nüüd küll mõtekas plastikust pesakast teha, muidu võib tõesti vaeseks jääda, need vanad, kolhoosiaegsed rohelised plastmasist silotegemise happetünnid sobivad hästi. Ega neid võigi niisama vedelema jätta ka, muidu kohe karud sees, nagu kõrvahargid aialippide otsas olevates piimamannergutes.
Aga ma ise oskan muidu karmiinleevikese keeles laulda! Võin õpetada ka.
Eemal