Sa ei ole sisse loginud.
Mul tekkis seoses selle loomaga paar küsimust.Olles lugenud küll siit foorumist ja mujalt kopra kohta, on mul jäänud arusaamatuks, kas kobras vahetab oma urgu ja elukohta või ikkagi enamasti üks ja kindel koht.Ise olen üritanud nendest loomadest aru saada ,kuid need pesakonnad, mida jälgin, käivad väljas väga hilja õhtul ja hommikul vara . Nüüd küll peaks nende aktiivsus ka päevasel ajal suurenema.
Eemal
Kõik oleneb kuidas tal elada lastakse ,kui seal käivad kylakoerad ,inimesed või kes tahes neid kimbutamas kolivad nad suhteliselt suure tõenäosusega minema . Pesa urgu nad üldiselt ei vaheta,kuid teatud aegadel ei pruugi nad koguaeg seal elada,vaid mõnes teises "pea pesa" läheduses olevas urus.
Eemal
Minu kodu lähedal on oja, kus koprad on elanud lugematu aastat. Iga meetri peal on vähemalt ühel pool kallast üks urg. Oja ei ole väga pikk (umbes 400m), kuid kobras vahetab elukohti pidevalt. Oma ühe meelisuru juurde on ta kopratammi püstitanud ja siis seda iga päev putitanud. Ühesõnaga - minu oja peal elavad koprad, kes elavd kevadel, suvel ühes urus ja sügisel, talvel teises, vooderdatud urus. Või on võimalik, et ühe lühikese oja peal (kuhu vesi voolab järvest jõkke) pesitseb mitu kopraperekonda!?!
Eemal
Sander.H kirjutas:
Või on võimalik, et ühe lühikese oja peal (kuhu vesi voolab järvest jõkke) pesitseb mitu kopraperekonda!?!
Seda väga ei usu kuna kobrastel on ysnagi suured maa-alad võibolla on seal lihtsalt selle pesakonna koprapojad kes on minema löödud .
Eemal
Jah, nii võib isegi olla, igastahes teevad nad teistele elanikele paksu pahandust, minu pärast võiks nad seal kuni aegade lõpuni pesitseda!!!
Eemal
Aga seda, et suured maa-alad?? Oja peal elab nii palju kui elab, aga oja vesi voolab jõkke, kus elab 6 liikmeline koprapesakond. Arvatavasti ema, isa ja eelmise ning üle-eelmise aasta pojad. Iga kord kui jõe kaldale seista on neid näha umbes 6-7 meetri pealt. Minuga on nad harjunud ja mul on isegi oma sõber juba. Teistest seal pesakonnas olevatest erinev - pruun, noor kobras. Alati tervitab mind kaldale lähedale ujudes ja otsa põrnitsedes!!!
Suvel mulle isiklikult antud näitemängud on lausa uskumatud!!!
Eemal
Sander.H kirjutas:
Aga seda, et suured maa-alad?? Oja peal elab nii palju kui elab, aga oja vesi voolab jõkke, kus elab 6 liikmeline koprapesakond. Arvatavasti ema, isa ja eelmise ning üle-eelmise aasta pojad. Iga kord kui jõe kaldale seista on neid näha umbes 6-7 meetri pealt. Minuga on nad harjunud ja mul on isegi oma sõber juba. Teistest seal pesakonnas olevatest erinev - pruun, noor kobras. Alati tervitab mind kaldale lähedale ujudes ja otsa põrnitsedes!!!
Suvel mulle isiklikult antud näitemängud on lausa uskumatud!!!
Ja seda ka, et pesakondade vahe peaks siis olema umbes 300 m kõigest.
Eemal
Teema vajaks pikemat juttu, kuid hetkel pole jaksu.
Kopral on ühe pesakonna territooriumil kümneid urge mida kasutatakse erinevate isendite poolt erineval ajal. Olenevalt veekogu suurusest võib territoorium olla paarist kilomeetrist kuue seitsmeni.
Eemal
Eelmisel sügisel, kui käisin jõe ääres, siis teate, mis ma sealt leidsin? Kobras oli ujumisoskuse unustanud ja jõe põhja ära uppunud. Üsna oma tammi lähedale!
Eemal
tohohh...sellist asja annab korraldada...
äkki sisalik unustab jooksmise ajal hinnata
Eemal
vabandust, ma tahtsin öelda hingata
Eemal
Eemal
kasekas kirjutas:
mis see sisalik siia puutub ?
No kui kobras unustab oma eluks vajaliku ujumise ära, siis miks ei võiks sisalik hingamise ära unustada?
Eemal
kobras võis ka vigastatud olla ja ei jaksanud seetõttu ujuda...
Eemal
Eemal
kvaliteethuumor indeed...
Eemal
hundikutsikas kirjutas:
Kobras oli ujumisoskuse unustanud ja jõe põhja ära uppunud.
Ma arvan, et siin ei ole muud vaja kommenteerida...
Eemal
mhh. Aga kas kopraperekond kolib eemale ka siis, kui suurte vetega on suurem osa urgusid sisse vajunud.
Ja üldse kuidas kobrast passida, kui kobras tegutseb ühel väikesel jõel(nimelt Mädara jõel) ja see jõgi läheb kaheks. Üks pool suundub paremale (teeb peaaegu ringi sinna hargnemise kohta-tegemist on lisajõega ja selle ringi vahel on poolsaar.) ja vasakul suubub üks pool Mädara jõest Pärnu jõkke. Koprad käivad aga üle poolsaare ja üle luhaheinamaa. See on võimatu neid jälgida? Või mis?
Ja kuidas tegutsevad koprad suvel.
Päikest!
Karl A.
Eemal
Mis mõttes kuidas suvel tegutsevad?
Nagu talvelgi, ainult, et suvel vaheldub puukoor lehtede ja rohttaimedega. Aga ujub ikka samamoodi vast.
Eemal
Ei, ma mõtlen, et kas teda näeb suvel tihedamini või et kas ta tuleb õhtuti ja hommikuti varem välja jne. Mis kuul on kobrastel poegimine ja millal pojad väljas hakkavad käima?
Eemal
Eemal
Pojad sünnivad Aprilli lõpupoole. Aktiivseks muutvad hoolimata kellaajast Juuli-August. Eriti palju on siis selle aasta poegi näha.
Eemal
Ma ei saa aru, kust tulevad sellised kommijad nagu Gunnar. Kopra kandeaeg on 105 päeva, paaritumine veebruari lõpp märtsi algus, olenevalt aastast. Kui mõnel paaril peaksid pojad aprilli lõpus sündima, oleks see küll suur erand.
Siin HR Gunnar kirjutab, et pojad sünnivad aprilli lõpus ja loom muutub aktiivseks juuli august.
Paraku on mõlemad väited valed, loom on juba aktiivne ennem juuli augusti.
Nooretel loodushuvilistel soovitan siiski vaadata eriala kirjandust, mitte foorumeid, kus iga mees saab oma nn libateadmisi viljeleda.
Eemal
Tartumaal on juba koprad väga asjalikult läinud..
juba emajõel sõites juba märkab, mida nad on puudega teinud.
Võib arvata, et seal kandis nad pesitsevad.
Õhtul peab vaikselt sinna minema ja endale paraja koha ära valima.
Eemal