Sa ei ole sisse loginud.
Põhimõtteliselt on pentaxi stabikas küll väga tänuväärne asi. k100d suutis näiteks http://www.looduspilt.ee/index.php?page … p;id=10985 selle pildi väga edukalt ära päästa, 1/25@300mm. Ei kurda, canoniks ja IS objektiivideks lihtsalt pole raha, veel, kuid pimedas pildistamist on palju. Eks tulevik näitab kuhu pentax areneb, praegu on vaated head, objektiivide / kerede valik täieneb jõuliselt. 300mm f4 fix jne. Eks näis, eks näis.
Eemal
OK. Inimeste eelistused ja pildistamisvõtted erinevad. Jään siiski oma arvamuse juurde. PS! Mina rändan metsas alati koos statiiviga - statiiv järjepidevalt objektiivi küljes ja kui tekib moment, siis kas kasutan kolmejalalist statiivi esmalt monopodina ja kui teema areneb edasi, siis rakendan statiivi täie efektiivsusega. Läbi aegade on tehtud ilma stabikata häid võtteid. Seega kui oskused olemas, saab ka nüüd hakkama. Mai äss - et ei saa!!! Aga inimene on üldjuhul laisk olend ja soovib ikka, et elu lihtsam ja kergem oleks - stabikas teeb kindlasti teatud olukorras elu lihtsamaks, kuid minu jaoks ei ole mitmesugused tehnilised abivahendid ilmtingimata IN teema.
Eemal
draa, mai väidagi, et viiesajase-kuuesajase stabikaga toruga päev otsa käest puhast kulda sülitatakse, pigem seda, et ilma stabikata ei sülita sa taga käest midagi
erik, küll sa üks hetk kui statiivi haarata ei jõua (kasvõi autoaknast vms) seda stabikat igatsema hakkad.
Eemal
Tom, ei vaidle vastu, et võib tekkida momente, kus stabikas võib üht teist päästa ja ilma selleta jääd hätta, aga usun, et suuremalt jaolt sõltub momendi tabamine ikka nupulevajutaja end reageerimiskiirusest ja pildistamisvõtetest.
Eemal
ega ma väidagi, et stabikas nii vihane vend on, et teeb puhta ise pilti ma kogu seda juttu räägin ikka omast kogemusest. kui vähegi võimalik ja aega, kasutan ise ka alati statiivi. lihtsalt liiga palju on neid juhtumisi olnud, kus statiivi kas polnud käepärast (autos) või mingi muu värk, et tuli teha käest. ja siis oli stabikas suureks abiks.
Eemal
Võibolla ma eksin aga kas ei olnud mitte nii, et selle Canoni laialt levinud EF 300 f4 IS USM manualis on kirjutatud, et statiivilt pildistades tuleb stabikas välja lülitada?
Eemal
Erik, sa väidad, et räägid kogemusest. Ma vähemasti hetkel Su varustuse nimekirjas stabikaid ei näe ühegi toru ega kere küljes (või ei loe välja). Seega räägid vist ILMA stabikata pildistamise kogemusest või oled mõne värinaeemaldaja maha müünud? Ja kui see on tõesti nii, siis väidan, et Sul siiski pole kogemust, et sel teemal piisavalt kompetentselt kaasa rääkida. Onju nii.
Eemal
Kaups, nüüd ma vaatan oma silmaga üle kommentaarid, et kus ma oleks öelnud, et mul kogemused stabikaga. No vot ei leia. Minu kogemus põhineb ikka manuaalsel tehnikal ja selle pinnalt julgen väita, et oma pildistamistehnika juures ei jää ma enamus juhtudel kehvemasse olukorda kui stabikaga käest tulistaja. Kui statiiv on alati ühes fotokaga ja silm ning mõistus terav, siis saab enamikel juhtudel kenasti ilma stabikata hakkama - on seda ennem stabilisaatorite laiemat kasutuselevõttu saadud, saab ka nüüd. See oli minu point.
Küsimus oli kas räägin oma kogemusest ning vastus sellele on endiselt: JAH räägin omast kogemusest. Ebaõnnestumised ei ole reeglina mitte tehnika viga, vaid ikka nupulevajutaja ekslikud võtted. Seejuures nentisin juba eelnevalt, et kindlasti võib stabikas end teatud olukorras ära tasuda, aga väga asendamatuks lahenduseks ma seda endiselt ei pea. Pealegi avaldan oma arvamust, mis on subjektiivne nagu iga Teie endi omagi. Stabikaga olen kahjuks kokkupuutunud vaid mitte-peegel digide maailmas, kus need end kindlasti rohkem ka õigustavad, arvestades nende kasutajate eripärasid
Eemal
Ma arvan, et minu kommentaaridest on natuke valesti aru saadud. Ma ei ole väitnud, et stabikast ei ole kasu. Väidan, et see ei pruugi lihtsalt kõigi teiste aparaadi tehniliste seikade juures primaarne olla - vähemalt minu jaoks see ei ole. Minu point on see, et kui sa kannad statiivi kogu metsaretke kenasti objektiiviga ühendatuna, siis üldjuhul saab piisavalt kiiresti situatsioonides reageerida ja stabiilsel alusel pilti teha. Kui aga hetk ei anna mõnda sekunditki oodata ja pead käest tulistama, siis kindlasti on stabikast kasu, eriti kui räägime pikematest torudest. Samas lühikeste torude osas peab see säriaeg ikka olema väga aeglane, kui ei suuda pilti teravana hoida.
Eemal
Näiteks sünnipäeval lastest ilma välguta pilti tehes võib stabikas VÄGA abiks olla ja aeglane säriaeg pole kusagil suvilas või kellegi kodus sees päevasel ajal mingi "probleem". Maastikufotokontekstis muidugi mitte, seal on statiiv asendamatu.
Aga hea küll, las see teema olla, kisub pikaks.
Eemal
Sul on õigus kaups. Ma oma kommentaarides vist liiga maastikukontekstis. Kuigi mõnda aega tagasi sai ka ilma välguta teleobjektiiviga väikseid põnne pildistatud ja tulemuste üle üldiselt kurta ei saanud, aga kindlasti siin stabikas abiks.
Eemal
ErikM, jutt jumala õige kõik, aga mina ei leia mõtet mitte kasutada stabilisaatorit, kui ta on olemas ja aitab . Sama on olla kapitaalselt telefoni vastu, et vanasti sai aetud morsekoodiga asi ära, miks ei peaks praegu. Sarnaseid näiteid palju, vanasti käis kõik läbi MF, praegu juba enamus inimesi ikkagi just AF peal. Mugavuses asi, on olemas, miks mitte kasutada? Ps. ise käin ka enamasti statiivi otsas ikkagi, aga ikka on juhuseid kus statiivist ei piisa/pole võimalik, siis stabikas väga hea abimees.
Kokkuvõtteks oli mu jutu mõte see, et ei tasu pelata seda, kui vähegi võimalust on see oma nö"fototarvikutesse" lisada, siis kindlasti tasuks.
Eemal
r3nx, nii ta on ja ega ma pelgagi uusi asju ärge laske ennast häirida sellest, et minu peamine objektiiv endiselt MF on. Ma ei ole sugugi pelgalt vana ja hea tehnika austaja, vaid mekin meelsasti ka uuemaid asju. Samas parem hea ja tubli fookuskaugusega kvaliteetne MF obje kui pooletoobine AF. Osav ja tubli AF obje koos stabikaga juba hinnalt hobipiltnikule liiga soolane. Jutt kisub kole offtopic`uks seega siinkohal lõpetaksin.
Eemal