Sa ei ole sisse loginud.

#1 05-03-2011 20:23:17

sisalik
Kasutaja
Asukoht: Põlvamaa/Põlva
Registreeritud: 02-12-2004
Postitus: 112
Veebileht

12KUUD artikkel

Juhtusin nägema, et Looduspilti oleks hädasti uusi artikleid esilehele vaja ja tuli mõte tutvustada natuke ühte rühmitust, kuhu mind hiljaaegu osalema kutsuti. Kuna sellega oldi nõus, siis mingi aeg tagasi saatsin artikli 12KUUD kohta, paraku pole mingit teadet selle üles laskmisest või tagasi lükkamisest tulnud, nii et ma otsustasin selle siia foorumisse postitada.
Käesolevaga ma ei taha kohe sugugi ütelda, et plaan on hakata vinguma. Võib-olla LP tegijatel tõesti pole aega vms ja see on täiesti arusaadav. smile

*

Looduspildist edasi, ehk mis saab, kui sellest jääb väheks


Lume sulamine, esimesed sinililled, kevad südames ja sinitaeva all, südasuve
äikesevihmad, sügisene lehesadu, lahkuvad rändlinnud, varahommikune härmatis uinuvatel puudel, üle-põlve-hanged…
Kipub ikka nõnda olema, et enamjagu inimesi satub metsa (või
rappa või niitudele või kuhu iganes linnast kaugemale) enamjaolt suvekuudel. Siis on
looduselt midagi saada, kuigi vastu ei anta midagi… Pangedesse kogutakse hiigelkogused mustikaid,
kukeseeni ja jõhvikaid, eks ole neidki, kes õngitsemas käivad või saadavad
lapsed jalust ära suveks maale. Aga pärast minnakse ikka tsivilisatsiooni juurde
tagasi. Mis parata, nii mõnegi jaoks on loodus ja seal viibimine kas luksus
või ei paku üldse erilist huvi. Kurb.
Siiski, siiski. Loodusfotograafiasõltlased on natuke
teistmoodi. Kui ikka töö, pere või kooli kõrvalt aega antakse, siis
kahmavad nad statiivid, pakivad kokku objektiivid ja kähku ära metsa (või rappa
või niitudele või kuhu iganes mujale). Ei tea, mis vägi sunnib fotograafe
sambla sees nuuskima ja tublimaid lausa tunde varjes kannatama. Äkki teatud liiki hasart või kogumiskirg?
Olgem ausad, tihti tulevad pähe sedasorti mõtted, nagu näiteks: tahaks nii väga veel põõnata, aga ei saa! Sest päikesetõus koos uduga ootab. Telgis kummargil rähni pesaõõnsuse poole kõõritamine muudab kaela erakordselt kangeks. Pärast terve pika päeva kestnud retke suuskadega üle raba ei mõlgu meeles muud kui ainult pehme diivan ja kuum tass meega teed ja oi kui palju näiteid veel… Eks igal ühel ole
omad põhjused, aga üks osa on kindlasti uudishimul, maailmaavastamisel ja soovil oma
pilte tuttavate-sõpadega jagada, et ka neid loodusele lähemale tuua.
Iga tund looduses on oma nägu. Kahte täpipealt sarnast
polegi. Ei tule ka.
Niisiis…
Mõni aeg tagasi said viis hobipiltnikku kokku ja otsustasid,
et püüaks igast päevast kinni just sellele päevale
iseloomulikud mõtted ning feelingu. Ühesõnaga talletaks need veidike nähtavamale
mälukandjale kui mälestused – see tähendab fotole. Igale kuule anti oma teema
ja higistati nii mis hirmus et ikka püsida ette antud raamides. Just piirid
annavad mõnikord põnevaid vaateid ja sünnivad pildid, mis äkki olekski tulemata
jäänud. Nimeks sai see rühmitus 12KUUD.
Natuke vähem aega tagasi ilmselt miski krõksatas, sest kaua
sa ikka jõuad iga viimne päev (või noh, vähemalt üritad…) kaameraga ringi
tammuda, kui muud asjad nõuavad samuti tähelepanu. Niisiis liitus viiele
entusiastile veel kümme. Kokku 15, Eestimaa erinevaist paigust. Et pildivalik oleks mitemekesine ja looduses
aastaringselt toimuv saaks vaatajate ette toodud. Sest inimesed näevad isemoodi. Nagu iga päev on eri nägu. Internetiavarustest leiab meid aadressil 12kuud.net.
Peab ütlema, et 12KUUD sõbralik seltskond on kõik just looduspilt.ee-s
aktiivsed olnud ja siinsest keskkonnast vähemal või rohkemal määral innustust
saanud. Looduspilt andis meile suuna kätte ja arendas kriitikameelt. Nüüdseks on tuntavad käekirjadki kujunenud või kujunema hakkavad. Siinkohal oleks paslik öelda, et nõnda on ju ainult hea!
See oligi väike lugu sellest, kuidas leida loodusfotograafiale kindlam suund ja väljendus. Mõned lähevad äri tegema. Kuid kas mammona kogumine on kõikse tähtsam, eriti veel kui taoline tegevusala ei pruugi olla sugugi kindel jalgealune? Osaletakse konkurssidel või murtakse rahvusvahelisele areenile. Aga on ka muid, märksa proosalisemaid võimalusi. Palju on teid, mille vahel valida saab.
Elamused, mida loodus meile nii heldekäeliselt pakub, on kulda väärt. Julgen arvata, et enamik fotograafe arvab sisimas samuti nii, ega käi metsas ainult fotode pärast. Ja me teame (väga kulunud fraasi) et iga pilt ütleb rohkem kui tuhat sõna.


Tänusõnad lähevad Urmet Pildile hea nõu eest. Ja loomulikult veel mõnele asjaosalisele, kes ei pidanud paljuks kõvakettalt otsida üles oma foto, mis oleks artiklit kaunistama hakanud.

Eemal

 

#2 09-03-2011 00:54:13

Urmet Pilt
Kasutaja
Asukoht: Lähte
Registreeritud: 02-12-2004
Postitus: 398
Veebileht

Re: 12KUUD artikkel

Palun arvamusi, et kas see artikkel tõesti ei sobiks looduspilt.ee lehele? Miks on siiani 12kuud.net paljusid nii "külmaks" jätnud... on see delikaatne märguanne tegijatele asja mõttetusest või sellest, et see kedagi ei liiguta... mitte karvavõrdki?? Mingigi tagasiside PALUN! Mõtteid? Soovitusi?


Vaata tänaseid pilte 12KUUD kodukal - http://12kuud.net

Eemal

 

#3 11-03-2011 18:45:24

MeelisK
Kasutaja
Registreeritud: 02-12-2004
Postitus: 75

Re: 12KUUD artikkel

Mind küll 12Kuud tegemised külmaks ei jäta- viskan iga päev pilgu sellele lehele. Kuna endal ei õnnestu nädala sees linnast eemalduda, siis aktuaalsed kaadrid loodusest annavad ettekujutuse käimasolevast ajast. Ega see, et teised ei tule välja arvamuse-mõttega-kommenteerimisega-ideega, tähenda veel, et tegevus mõttetu oleks. Kuigi mõistan, et iga tähelepanek ja tunnustus annab indu juurde. tongue Jutu kohta niipalju, et oleks oodanud mingisugust uut infot. On küll kenasti ühe veebikeskkonna tekst vormi trükitud, aga artiklina ehk jääb veidi lahjaks. Ja soovitavalt lisada artiklile juurde ka pildid, sest tekst ilma pildita tähendaks mulle nagu pilt ilma mõtteta. Sellele artiklile sobiksid pildid mõnest tegutsevast looduspiltnikust.
Meeldis teie viimane suurem samm- kutsuda liikmeid juurde. Nii kaasasite suurema rahva ja pildisaagi. Kindlasti leiate veel teisigi ideid, kuidas suunata ja meelitada inimesi kodukale. Ehk siis on tähelepanu ja tagasiside suurem. Muidugi on pildid need põhilised, mis inimesi sinna lehele toovad. Ja kui mammona kogumine pole peamine, siis saate asja mõnuga teha.
Pea püsti ja jõudsalt kevadesse!

Eemal

 

#4 11-03-2011 21:27:31

sisalik
Kasutaja
Asukoht: Põlvamaa/Põlva
Registreeritud: 02-12-2004
Postitus: 112
Veebileht

Re: 12KUUD artikkel

No eesmärk ei olnudki midagi uut öelda, peale selle et tutvustada natuke 12KUUD. Kusjuures pildid olid täitsa olemas. Huvitav, kas artikkel LAFist ütleb midagi uut? Noh, piltide saatmise tähtaeg vast pole ka sama, mis eelmine aasta ja auhinnafond on eurodes, aga ülejäänud inf on samaks jäänud enam-vähem.

Eemal

 

#5 12-03-2011 01:06:51

Urmet Pilt
Kasutaja
Asukoht: Lähte
Registreeritud: 02-12-2004
Postitus: 398
Veebileht

Re: 12KUUD artikkel

Nooh jah Yyhely.. jätame nüüd selle looduspilt.ee sinna kus ta on wink
Suured tänud Meelis, et said mahti sisuka vastuse kirjutamiseks. On hea teada, et oled meie pointile pihta saanud. Mõnuga tegemisel on hoopis teine mõõde, seda ma sulle ütlen. Ja arendustegevus käib pidevalt... aga küll sina juba tead või teada saad wink Tänud veelkord heade soovide eest sulle Meelis!


Vaata tänaseid pilte 12KUUD kodukal - http://12kuud.net

Eemal

 

#6 12-03-2011 01:26:13

Karl Adami
Kasutaja
Asukoht: Tallinn
Registreeritud: 02-12-2004
Postitus: 328
Veebileht

Re: 12KUUD artikkel

Et veel vabast ajast säärase lehe käimashoidmisega tegeleda on vaja palju indu ja seda tundub teil kohe kindlasti olevat. Juba seda, et 12 kuud missioon on niivõrd üllas, tuleks tunnustada. Palju sääraseid lehekülgi maailmas ikkagi leidub, kus püütakse  sissekande päeval olnud olusid kajastada? Kardan, et neid väga palju pole, no vähemalt Eestis küll mitte.
Mina soovin igatahes palju jaksu ka edaspidiseks ja et arendustegevus siis ei katkeks. wink

Eemal

 

#7 12-03-2011 11:34:28

prait
Kasutaja
Asukoht: Valgamaa
Registreeritud: 02-12-2004
Postitus: 27
Veebileht

Re: 12KUUD artikkel

Ei tea kas enda rühmituse reklaamimist päris artikliks saab nimetada aga võibolla tõesti.
Ma ka ei usu, et 12 KUUD kõiki külmaks jätab, teil seal väga huvitav ja asjalik seltskond koos. Kuna mammona kogumine pole eesmärk, siis ärge põdege vaatajate pärast, tehke pilti, ajage oma asja ja küll need vaatajad ise tulevad.
Igatahes jõudu edaspidiseks.

Eemal

 

#8 12-03-2011 17:14:47

Sven Z.
Tigekull
Asukoht: Kõrveküla
Registreeritud: 14-11-2004
Postitus: 1273
Veebileht

Re: 12KUUD artikkel

Ahoi!

Ei jäta üldse külmaks ja oleks selle artikli ilusti ilmutanud ka, kuid kahjuks jäi see lihtsalt süsteemi hammasrataste vahele selles mõttes, et oli muid tegemisi nii palju ja polnud lihtsalt mahti artiklite ilmumist kontrollida. Artiklite lisamine on meil pisut kohmakas, sest selle peab käsitsi kujundama jne.

Kui nüüd natuke proovida teha kriitikat kogu 12kuud ettevõtmise ja lehekülje kohta, siis ma ütleks, et pilte on liiga palju, paljud samal ajal esilehel olevad pildid on liiga sarnased ja üldine piltide meeldivus on liiga ebaühtlane. Ühesõnaga tugevalt üle poolte piltidest paistavad punnitatutena, kuna on käsk igal päeval pilti teha. Fotograafia on kunst ja looming ning minu arvates peab selle viljelemiseks olema teatud tunne sees. Vähemalt minuga on see nii. Iga päev seda tunnet ei ole ja see on kohe ka piltidelt paista.

Minu soovitus oleks iga päeva kohta lisada üks või kaks pilti. Kuna te kõik ponnistate samal päeval looduses, siis tehke valik, milline üks või millised kaks pilti on parimad.

Veel üks asi. Need kaks valikut thumbi peal ajavad lihtsalt närvi. Kui ma thumbi vajutan, siis ma tahan kohe näha suurt pilti, mitte hakata ikoone taga ajama. Minu soovitus on thumbile vajutades kuvada kohe suur pilt koos kommidega ja kui sealt tahta veel eraldi tumedal taustal pilti nautida, siis võiks uuesti juba suurele pildile vajutada.

Eemal

 

#9 14-03-2011 00:20:44

sisalik
Kasutaja
Asukoht: Põlvamaa/Põlva
Registreeritud: 02-12-2004
Postitus: 112
Veebileht

Re: 12KUUD artikkel

Mul vähemalt on hea meel, et Sven ka sõna võttis. smile Ja kriitika poole pealt olen ma üsna nõus. Aga mis ma ikka kobisen, las olla nii kuis on, eks seda näitab aeg, kuidas edasi minnakse.

Eemal

 

Foorumi jalus

Powered by PunBB
© Copyright 2002–2008 PunBB