Sa ei ole sisse loginud.
Aidake rumalat
On tegu fiks toruga ja F2,8 maksimaalse avaga. Ava aga muutub automaatselt objekti ja kaamera vahelisest distantsist. Kui liigun pildistatavale lähedale, siis maksimaalne ava on 5,6 kui teravustan väga kaugel asuvaid objekte, siis saan kasutada ka maksimaalset ava 2,8. Minu loll arusaam on, et ava 2,8 võiks/peaks ikka olema paigas, kui ma ta ka selliseks olen M re˛iimis pannud? Osakb keegi selgitada?
Eemal
Tegu on makrotoruga. Lähedale teravustades muutub reaalne ava (effective aperture) ja erinevalt Canonist, mis seda ei näita (kuigi obje manualis on tavaliselt tal see kirjas, mis reaalne ava mingi suurenduse juures on), Nikon näitab. Rusikareegel on, et 1:1 suurenduse juures on reaalne ava 2 stoppi kinnisem kui muidu.
Eemal
Olen olnud sama küsimuse ees, kuid pole veel samuti vastust välja mõelnud.
Eemal
Tänud Jaak!
Eemal
Jaak Põder kirjutas:
Lähedale teravustades muutub reaalne ava (effective aperture)
Eks see asi on piisavalt segane. Muutub tõesti effective apperture, mis tähendab vaid valgusjõu muutumist. Oluline siis, kui hakkad eraldi eksponomeetriga säri mõõtma. Siis tuleb efektiivset ava arvestada.
Seni, kuni kasutad kaamera poolt säri mõõtmist, pole efektiivse ava nägemine (teadmine) eriti oluline, sest valgusjõu kahanemist arvestavad TTL särimõõtjad vaikimisi.
Kui aga lähipildistamisel tahad teravusulatusest aimu saada, siis on efektiivne ava näit pigem segab, sest nii palju kui olen uurinud, puudub efektiivsel aval seos teravusulatusega. Aga ilmselt on sellega võimalik harjuda ehk siis pead pidevalt objektiivi mastaapi jälgima ja teravusulatuse "kompensatsiooni" pidevalt peas kordama.
Nii et mõlemal variandil oma head ja vead. Fotograafia on juba kompromisside kunst.
Tõsi, ma ei saa sellest aru, miks kaamerate tootjad ei võiks pisikese firmware uuendusega lasta kasutajal oma kaamerat seadistada kas siis efektiivset ava näitama või reaalset ava näitama. Ei tohiks olla keeruline.
Eemal
Urmas kirjutas:
Jaak Põder kirjutas:
Lähedale teravustades muutub reaalne ava (effective aperture)
Seni, kuni kasutad kaamera poolt säri mõõtmist, pole efektiivse ava nägemine (teadmine) eriti oluline, sest valgusjõu kahanemist arvestavad TTL särimõõtjad vaikimisi.
Kui aga lähipildistamisel tahad teravusulatusest aimu saada, siis on efektiivne ava näit pigem segab, sest nii palju kui olen uurinud, puudub efektiivsel aval seos teravusulatusega. Aga ilmselt on sellega võimalik harjuda ehk siis pead pidevalt objektiivi mastaapi jälgima ja teravusulatuse "kompensatsiooni" pidevalt peas kordama.
Kui pildistad manuaalrezhiimis, siis Canoniga pead valgust mõõtma täpselt sellisest kaugusest, kus pildistad. Nikonil võid seda piltlikult mõõta ükskõik kust kaugusest, sest efektiivse ava kasutamine kompenseerib valguskao ise. Aga selle teise osaga olen nõus, et see efektiivne ava pigem segab makrotamist -- pead kogu aeg jälgima, kui kaugel oled, et siis sobiv ava teravussügavuse jaoks valida. Ma alguses mitmeid kordi läksin selle õnge, et pildistasin avaga f16 nagu Canoni juures olin harjunud ja alles hiljem tuli meelde, et kui suurim efektiivne ava on f8, siis Nikoni f16 on sama, mis pildistada (konverteriga 1,7:1 suurenduse juures) Canoniga avaga f8.
Eemal
Urmas kirjutas:
Tõsi, ma ei saa sellest aru, miks kaamerate tootjad ei võiks pisikese firmware uuendusega lasta kasutajal oma kaamerat seadistada kas siis efektiivset ava näitama või reaalset ava näitama. Ei tohiks olla keeruline.
Ma usun, et vastus sellele küsimusele leidub pigem marketingivallas, kuna ei taheta torul väljareklaamitud avast väiksemat näidata.
Eemal
Nikkori 105 VR D300 ees käitus ka samamoodi, algul ehmatas ära aga natuke uurimist ja jõudsin ka samadele järeldustele, 150mm Sigma D300 ees ei jõudnud katsetada küll aga ei näidanud seda mu eelmine kaamera D80
Eemal
Odav tamroni makro toru juba läheb f5.6 D300-ga, küll teised lähevad ka.
Eemal